Info / Informacije / Pravila darivanja knjiga u knjižnici
zadnji datum izmjene: 20.04.2022. ISPIS STRANICE

Pravila darivanja knjiga u knjižnici

Donacije i darovane knjige neki su od oblika izgradnje knjižničnog fonda. Prihvaćaju se isključivo darovi za koje se procijeni da su relevantni – darovana građa mora zadovoljiti stručne kriterije kako bi se uvrstila u fond.  Kriteriji su: 

  • doprinos fondu (ako knjige koje nam želite darovati nemamo u našem fondu ili imamo dotrajale primjerke koji su u lošijem stanju od vašega)
  • relevantnost sadržaja i korespondiranje s nabavnom politikom knjižnice (ako procijenimo da bi knjige koje nam nudite mogle biti zanimljive našim korisnicima),
  • fizičko stanje i kvaliteta (ako su knjige koje nam želite darovati u dobrom stanju, čiste i neoštećene, bez gljivica i nisu bile izložene vlazi i prašini u vašem podrumu ili na tavanu).

Knjižnica zadržava pravo na neprihvaćanje darova. S darovanom građom knjižnica može postupati u skladu sa svojim potrebama. Ukoliko darovana građa ne udovoljavaju kriterijima za uvrštavanje u fond GKFM može građu:

  • pokloniti drugima,
  • prodati na tržnici knjiga
  • ili odložiti u stari papir.     

Darovana građa se u Knjižnicu doprema isključivo u organizaciji darovatelja. Ponude se mogu slati mailom, telefonom ili osobno obraćanjem knjižničarima. Prilikom isporuke dara u knjižnicu potrebno je ispuniti i potpisati Obrazac za darivanje građe knjižnici.


Gradska knjižnica "Franjo Marković" Križevci / Trg sv. Florijana 14. 48260 KRIŽEVCI / Tel., fax: 048/682-646; 048/270-129 / knjiznica-krizevci@kc.t-com.hr / gkfm.ozo@gmail.com