Ekatalog - Gradska knjižnica "Franjo Marković" Križevci
Untitled Document
Untitled Document
Untitled Document

Rezultata: 1

Tražili ste: u autoru SPIEGEL, Renia; grupirano po signaturi

sadržaj poredaj po

Rezultata: 1

Tražili ste: u autoru SPIEGEL, Renia; grupirano po signaturi

ispis

8 - Znanost o jeziku i književnost

884 - Poljska književnost

1.

#alt

Dnevnik Renije Spiegel

Zagreb: Stilus knjiga, 2020. -

884-9 SPIEG dne

K:

Inventarni broj: #invent_br

#datum_posudba

#datum_vracanja

#dana_kasni_tekst

#ntl

1.

#alt

Zapamti ovaj dan; dobro ga zapamti. Prepričavat ćeš ga sljedećim naraštajima. Od 8 sati ujutro zatvoreni smo u geto. Sada živim tamo. Svijet je odsječen od mene, a ja sam odsječena od svijeta. Renia je djevojčica koja sanja postati pjesnikinjom. Ali, Renia je Židovka, živi u Poljskoj, a godina je 1939. Kada Rusija i Njemačka napadnu njezinu zemlju, Renijin svijet se raspada. Djevojčica je odvojena od majke, a njezin život poprima novi oblik – bježi iz rodnoga grada Przemyśla, svjedoči nestancima drugih židovskih obitelji i, u konačnici, nastanku židovskoga geta. Ipak, uz sve ratne strahote, Renia pronalazi i ljepotu koja se krije u poeziji i prvoj ljubavi. Ona i dječak u kojeg se zaljubila, Zygmunt, prvi put poljubili su se nekoliko sati prije nego što su Nijemci okupirali njezin rodni grad. A Zygmunt je onaj koji u njezin dnevnik unosi posljednji zapis.

Otkriven nakon sedamdeset godina, Dnevnik Renije Spiegel već se opisuje kao klasik književnosti o holokaustu. Pisan jasnoćom i stilom koji podsjeća na Dnevnik Anne Frank, ovaj je dnevnik izvanredan svjedok ratnim strahotama, ali i životu koji postoji onkraj ratnih mračnih zbivanja.

Dnevnik Renije Spiegel / Renia Spiegel; s engleskoga prevela Antonia Bojčić. - - Zagreb: Stilus knjiga, 2020. - XV, 330 str.; 21 cm - 978-953-8183-85-0

udk:821.162.1-94 ; ; ; id broj:67479

K:

DRUGI SVJETSKI RAT; HOLOKAUST (1939. - 1945.) - DNEVNICI; ŽIDOVI

#trilogija

#ntlUntitled Document

Sadržaj


Poredaj poPrikaz