Ekatalog - Gradska knjižnica "Franjo Marković" Križevci
Untitled Document
Untitled Document
Untitled Document

Rezultata: 2

Tražili ste: u autoru SELJAN, Dragutin; grupirano po signaturi

sadržaj poredaj po

Rezultata: 2

Tražili ste: u autoru SELJAN, Dragutin; grupirano po signaturi

ispis

Z - Zavičajna zbirka Crisiensia

ZZC - Zavičajna zbirka "Crisiensia"

1.

#alt

Početak, napredak i vrědnost literature ilirske : s kratkim geografičko statističkim opisom ilirskih deržavah

[Zagreb]: [s. n.], 1840. (u Zagrebu: Tiskarna dra. Ljudevita Gaja). -

ZZC SELJA poč

K:

Inventarni broj: #invent_br

#datum_posudba

#datum_vracanja

#dana_kasni_tekst

#ntl

1.

#alt

"Izdatelj ovoga dělca zabavlja se već od několiko godištah sa obširnim geografičkim , tpografičkim i statističkim opisom ilirskih deržavah; nu da ovo dělo dobro i koristno bude, potrěbne su věsti izvorne i iz istih deržavah priobćene (jer iz geografičkih opisah němačkih bolje indianske i mnogih divjih narodah deržave poznati možemo, nego krasne Tursko-Ilirske deržave); zato se opisanje ovo na bolja i srětnia vremena ostaviti mora.

Medjutim, za i kakovo ponjatje o deržavah Velike Ilirie imati, potrěbito je, da moji čitatelji vide: koje deržave i koliko, koji puci i pod čijom vladom na Veliku Iliriu spadaju; zato usudio sam se u kratko i samo poveršno opisanje ovih deržavah ovdě predati. - Izdatelj"

Početak, napredak i vrědnost literature ilirske: s kratkim geografičko statističkim opisom ilirskih deržavah / od Dragutina Seljana. - - [Zagreb]: [s. n.], 1840. (u Zagrebu: Tiskarna dra. Ljudevita Gaja). - 88 str.; 19 cm. - -

udk:09 ; 930.85(497.5)"1830/1840"(093) ; 94(497.5)"1830/1840"(093) ; id broj:73684

K:

HRVATSKI NARODNI PREPOROD - PROGRAMSKI SPISI; ZZC

#trilogija

#ntl

2.

#alt

Zemljopis pokrajina ilirskih ili Ogledalo zemlje

Zagreb: Dom i svijet: Ekonomski fakultet, 2005. -

ZZC SELJA zem

K:

Inventarni broj: #invent_br

#datum_posudba

#datum_vracanja

#dana_kasni_tekst

#ntl

2.

#alt

Dragutin Seljan (1810.-1848.) bio je geograf i kartograf. Poznat je kao prvi ilirski kartograf. Godine 1857. objavio je kartu austrijske carevine tiskanu na hrvatskom jeziku. Seljanov ˝Zemljopis pokrajina ilirskih˝ objavljen je 1843., a važan je jer pokazuje da se u okviru ilirskog pokreta razmišljalo i o ekonomskoj komponenti. Prema nekim književnim povjesničarima bila je to obujmom najveća knjiga tiskana u Gajevoj tiskari. Tiskan je samo prvi dio, a knjigu je zaplijenila i uništila austrijska cenzura. U ovom izdanju objavljen je cjelovit prvi dio Seljanova Zemljopisa u kojem se navode i opisuju i lokaliteti današnjeg područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Zemljopis pokrajina ilirskih ili Ogledalo zemlje / Dragutin Seljan; [predgovor Vladimir Stipetić, Mirko Kratofil]. - - Zagreb: Dom i svijet: Ekonomski fakultet, 2005. - 275 str.; 23 cm. - (Biblioteka Hrvatska ekonomska misao) - 953-238-008-6

udk:913(1/9) ; 338 ; ; id broj:48601

K:

BJELOVAR; DARUVAR; EKONOMSKA GEOGRAFIJA; VOJNA KRAJINA

#trilogija

#ntlUntitled Document

Sadržaj


Poredaj poPrikaz