X
/ posjeta: 9458
Zelena knjižnica energetske efikasnosti (ZeeK)
Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP Hrvatska), a na poticaj „Energetskog ureda“ Grada Križevaca,  pridružila se nakon  Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku i Sveučilišne knjižnice u Splitu projektu otvaranja Zelene knjižnice energetske efikasnosti (ZeeK). 
Svrha je otvaranja ZeeK-a učiniti stručne visoko tehnološke priručnike za energetske savjetnike, ali i brošure namijenjene građanima dostupnijima te i na taj način potaknuti povećanje energetske učinkovitosti kroz primjenu energetski učinkovitih mjera, kao i obnovljivih izvora energije. Zajednički je cilj Knjižnice i Energetskog ureda Grada Križevaca promicanje uporabe obnovljivih izvora energije, približavanje građanima ideje energetske održivosti, nužnosti niskoenergetske i zelene gradnje, racionalnog korištenja energije u neposrednoj potrošnji, održivi razvoj “Zelenoga grada” i u konačnici uštedu u potrošnji energije u privredi i u kućanstvima.
Navedeno doprinosi smanjenju troškova za energente uslijed racionalnije potrošnje energenata, uz istovremeno smanjenje emisija štetnih plinova u atmosferu, a potiče se i razvoj novih djelatnosti i lokalnog poduzetništva.
Otvaranje Zelene knjižnice, odn. zbirke priručnika i radnih knjiga koje će se moći posuđivati, informativno-edukativnih brošura, plakata i naljepnica koje će se dijeliti, omogućit će energetskim stručnjacima, zaposlenicima javne uprave i svim građanima lako i jednostavno dolaženje do informacija, stjecanje novih znanja i načina primjene u svakodnevnom životu. 
Osim posudbe stručnih publikacija i informiranja građana, program Zelene knjižnice zamislili smo i kao kulturno-edukativni program kojim ćemo putem stalnih aktivnosti, od igraonice za djecu predškolskog uzrasta, kreativnih likovnih radionica do pričaonica i programa poticanja čitanja te predavanja, tribina i izložbi osmišljavati i provoditi tzv. „zelene  teme“ kojima želimo poticati i educirati djecu od najranije dobi i njihove roditelje o važnosti čuvanja okoliša, štednji energije i stvaranju dobrih navika.
Za ovu prigodu postavili smo izložbu dječjih radova Dječje igraonice i kreativnih likovnih radionica u kojima koristimo isključivo otpadni materijal. Članove Knjižnice očekuju „zeleni“ “bookmarkeri” ili graničnici i „zeleni priručnici” u kojima će pronaći mnoštvo ideja kako malim koracima i uz male promjene navika djelovati u korist okoliša i kućnog budžeta.
Križevačku je Zelenu knjižnicu 12. ožujka 2013. svečano otvorio gosp. Mladen Antolić, koordinator za UNDP, dok su se govorima obratili gradonačelnik Grada Križevaca gosp. Branko Hrg i ravnateljica Knjižnice Marjana Janeš-Žulj.  Zelena knjižnica smještena je na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice “Franjo Marković“ Križevci na posebno obilježenoj polici i dostupna je svim korisnicima.
Voditelj projekta za knjižnicu: Marjana Janeš-Žulj
 

 
 


Trg sv. Florijana 14. 48260 KRIŽEVCI
Tel: 048/682-646; 048/270-129;
E-mail: knjiznica-krizevci@kc.t-com.hr, gkfm.ozo@gmail.com
Redovno radno vrijeme (1.9. - 30.6.): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-16; sub: svaka 1. i 3. u mj. 9-13
Ljetno radno vrijeme (1.7. - 31.8.): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-14; sub: u srpnju i kolovozu ne radi