X
/ posjeta: 2902
Završetak projekta uređenja nove knjižnice u Križevcima

 

MARJANA Janeš-Žulj

Gradska knjižnica "Franjo Marković"

Trg sv. Florijana 14, 48260 Križevci HR

 

ZAVRŠETAK PROJEKTA UREĐENJA NOVE KNJIŽNICE U KRIŽEVCIMA

 

Jedan od najznačajnijih kapitalnih projekata u ustanovama kulture na području Koprivničko-križevačke županije jest uređenje nove  Gradske  knjižnice u Križevcima.  Križevačka Gradska knjižnica Franjo Marković,   bila je  suočena  s nedostatkom prostora i nefunkcionalnim sadašnjim smještajem u Hrvatskom domu, uz suglasnost osnivača i mjerodavnih službi, krenula je 2011. godine u projekt   Rekonstrukcije i prenamjene postojećeg prostora  Doma HV-a u  Križevcima  za potrebe Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci u kojem su sufinanciranjem radova sudjelovali: Ministarstvo kulture RH,  Koprivničko-križevačka županija, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, EU iz IPA programa i Grad Križevci.

 

Bivši dom HV-a u Križevcima nalazi se u samom središtu Križevaca - na Florijanovom trgu br.  14, okružen zelenom površinom i smješten uz državnu i gradsku prometnicu što ovu lokaciju čini dostupnom i pristupačnom iz svih smjerova, a time i pogodnom za smještaj gradske knjižnice.  U rekonstrukciji zgrade koja je započela 2011. godine, a podijeljena je u 4 faze, do sada  su izvršeni svi veći građevinsko-obrtnički radovi, uključujući postavu sustava grijanja i hlađenja, elektroinstalacija i vodoinstalacija.  U 2013. dovršena je i stavljena  u funkciju multimedijalna dvorana s ulaznim prostorom, u kojem se već gotovo godinu dana odvijaju različiti kulturni programi. Sukladno Strategiji razvoja Grada Križevaca  2013.-2018. i Strateškom planu Ministarstva kulture RH, u 2014.  G. nastavljeni su građevinsko-obrtnički, većinom unutrašnji radovi u posljednjoj,  4. fazi rekonstrukcije koja je dovršena u ožujku 2015.g.  Time je uređenje  i adaptacija zgrade za potrebe knjižnice završila, a u 2015. godini knjižnica je preseljena i svečano otvorena u nazočnosti predsjednice RH Hrvatske, gđe Kolinde Grabar Kitarović, 24. travnja,  za Dan grada Križevaca.

Nova knjižnica u Križevcima  ima 1400 m² neto korisne površine, podijeljene na više etaža, od kojih  svaka dobiva novu knjižničnu funkciju.  U podrumskom prostoru se nalaziti  spremište knjižnične građe. U prizemlju je glavni ulaz te veliko multifunkcionalno predvorje s izložbenim prostorom, garderobom i posudbenim pultom te čitaonicom dnevnog tiska. Prizemno je smještena i višenamjenska dvorana,   odjel za odrasle s čitaonicom te dječji odjel s igraonicom;  tu su i sanitarni čvorovi također prilagođeni i invalidima, prostor multimedije, prostor za spremište bibliobusa i dio objekta predviđen za ugostiteljsku namjenu.   Na katu su predviđeni radni i uredski prostori  te dvije dvorane za smještaj Zavičajne zbirke i Spomen sobe hrvatskom braniteljima. Iznad odjela za odrasle sa beletristikom nalazi se prvi galerijski prostor namijenjen mladima i drugi galerijski prostor namijenjen stručno znanstvenom odjelu i studijskoj čitaonici. Prostor je opremljen informatičkom i ostalom elektroničkom opremom dizalom i te podiznom  platformom i signalizacijom za invalide (npr. oznakama u podu namijenjenima slijepim i slabovidnim osobama) kao i dodatnom opremom namijenjenom osobama s invaliditetom, prema standardima suvremene knjižnice.   U prostoru unutrašnjeg dvorišta, tzv. atriju  uređena je fontana i malo dječje igralište, okruženo zelenilom i klupama.  

Rodove, u ukupnoj vrijednosti od 10.014,921,37 kn sa PDV-om, izvodila je križevačka tvrtka Radnik d.d., dok  izradu projekta potpisuje Ured ovlaštene arhitektice gđe Božene Tinodi, dipl. ing građ.  Križevci. 

U financiranju  projekta uređenja knjižnice u razdoblju od 2011. do 2015. godine sudjelovali su: 

  • Ministarstvo kulture RH sa 2.700.000,00 kn, 
  • Koprivničko–križevačka županija sa 708.000,00 kn
  • Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti  (Projekt poboljšanja energetske učinkovitosti zgrade ) sa 797.973,00 kn
  • EU sredstva iz IPA programa prekogranične suradnje sa 307.000,00 kn (Projekt „Povezivanje multimedijskih kulturnih centara u okviru prekogranične suradnje“, IPA program Hrvatska - Mađarska,)
  • Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva (Projekt Zajedno za bolje) sa 102.000,00 kn i 
  • Grad Križevci sa 5.399.948,37 kn. 

U 2015. g. realizirana  su sredstva za projekt opremanja knjižnice dodatnim knjižničnim namještajem i drugom opremom i to od Ministarstva kulture RH u iznosu od 800.000,00 kn i od Koprivničko-križevačke županije 150.000,00 kn, ukupno 950.000, oo kn.  Nakon provedenog postupka javne nabave , krajem 2015.g. obavljena je montaža i ugradnja dodatne opreme: namještaja, zaštite za sunce, dodatne opreme za dvoranu, signalizacije,  stalaka za bicikle i stalaka za zastave na ulazu te  opreme za zaštitu knjiga, tzv. RFID-a. 

Zaključno, usprkos recesijskim vremenima, sredstvima iz europskih, državnih i lokalnih izvora a ponajviše potporom Grada Križevaca, uspješno je pokrenuta te će uskoro biti i završena jedna velika i značajna kulturna investicija za Grad Križevce i za našu Županiju. Uređenjem ovog objekta u samom centru grada na ulazu u kompleks nekadašnje vojarne, Križevci su dobili  funkcionalan,  lijepo opremljen i ugodan radni i korisnički prostor, dostupan i otvoren svim građanima, udrugama, organizacijama u kulturi, poduzetnicima, ustanovama. Novi prostor omogućuje pružanje knjižničnih usluga namijenjenih osobama s invaliditetom i njihovo kvalitetnije uključivanje u život lokalne zajednice i društva u cjelini. U novoj zgradi   ostvareni su potrebni preduvjeti za dalji razvoj Gradske knjižnice „Franjo Marković“ kao kulturnog, informacijskog i multimedijsko središte grada Križevaca, i ovog dijela Županije koje  građanima već tradicionalno osigurava pristup znanju, informacijama i kulturnim sadržajima za potrebe obrazovanja, stručnog i znanstvenog rada, cjeloživotnog učenja, informiranja, odlučivanja i razonode, te potiče demokratičnost, umjetnost, stvaralaštvo i inovativnost, njeguje kulturnu raznolikost i čuva zavičajno nasljeđe. Želja nam je da Knjižnica postane značajna točka na kulturnoj karti Europe u promicanju demokratičnosti, svijest o kulturnom, posebice zavičajnom naslijeđu, uvažavanju kulturne raznolikosti, poticanju umjetnosti, stvaralaštva i inovativnosti.


Iz foto arhive
0 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22
 
 


Trg sv. Florijana 14. 48260 KRIŽEVCI
Tel: 048/682-646; 048/270-129;
E-mail: knjiznica-krizevci@kc.t-com.hr, gkfm.ozo@gmail.com
Redovno radno vrijeme (1.9. - 30.6.): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-16; sub: svaka 1. i 3. u mj. 9-13
Ljetno radno vrijeme (1.7. - 31.8.): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-14; sub: u srpnju i kolovozu ne radi