X
/ posjeta: 4212
Program: Kad kultura spaja - priopćenje za javnost

Naziv projekta: Povezivanje multimedijskih kulturnih centara u okviru prekogranične suradnje

Akronim: NMCCSCBC

Broj projekta: HUHR/100/2.2.3/0004 

Glavni korisnik: Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci

Voditelj projekta: Marjana Janeš-Žulj

 

U četvrtak 13. lipnja 2013. u Multimedijskom kulturnom centru održan je program „Kad kultura spaja“. Program je organizirala Gradska knjižnica "Franjo Marković" Križevci u suradnji s Hrvatskim klubom Augusta Šenoe iz Pečuha, Gradom Križevcima i Turističkom zajednicom Grada Križevaca, u okviru 46. križevačkog velikog spravišča. 

Program „Kad kultura spaja“ dio je projekta “Povezivanje multimedijskih kulturnih centara u okviru prekogranične suradnje”, sufinanciranog od strane Europske unije u visini 85% njegove ukupne vrijednosti kroz IPA prekogranični program Mađarska-Hrvatska. Projekt provode Gradska knjižnica “Franjo Marković” Križevci kao glavni korisnik i Hrvatski klub August Šenoa iz Pečuha kao projektni partner u razdoblju od 1. prosinca 2011. do 31. srpnja 2013. godine. Ukupna vrijednost projekta je 109.202,20 EUR, a njegov je glavni cilj promocija dvojezičnosti u prekograničnom području kroz organizaciju zajedničkih kulturnih i društvenih događanja.

U okviru projekta multimedijska dvorana u Križevcima u kojoj je održan program “Kad kultura spaja” opremljena je audio i video opremom te opremom za simultano prevođenje.

Uz ravnateljicu Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci Marjanu Janeš-Žulj, kao predstavnicu glavnog korisnika projekta, ravnatelja Hrvatskog kluba Augusta Šenoe iz Pečuha Mihályja Sárosácza, kao predstavnika projektnog partnera, prisutni su bili gradonačelnik Križevaca Branko Hrg, kao predstavnik pridruženog partnera i Antonija Bedeniković, predstavnica Zajedničkog tehničkog tajništva programa Mađarska-Hrvatska, kao posebna gošća.

Program je započeo izložbom Križevčanina Igora Brkića „Glavonje“ i izložbom grupe mađarskih autora „Literagrafija“. Prisutne Križevčane i goste iz Mađarske pozdravila je ravnateljica Knjižnice Marjana Janeš-Žulj, zahvalivši Gradu Križevcima na podršci u ovom EU projektu kao i na sredstvima koja Grad ulaže i iz drugih izvora kako bi se prostor bivšeg Doma hrvatske vojske pretvorio u modernu knjižnicu s mnoštvom sadržaja dostupnim građanima, udrugama i svima zainteresiranima za suradnju. Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Križevaca Branko Hrg, koji je naglasio da ga raduje odlična suradnja koju Grad i njegove ustanove imaju s mađarskim partnerima kroz zajedničke projekte. Prisutne je pozdravila i Antonija Bedeniković, a o izložbi su govorili Gábor Győrvári, Gordana Juran-Ratković i Igor Brkić.

Nakon otvaranja izložbe uslijedilo je predstavljanje književnih radova i prijevoda: István Blazsetin: Porcija besmisla, Ingrid Potočnjak: Jutarnje kupanje, Milutin Mayer: Krvavi sabor križevački, Krunoslav Puškar: Rječnik govora potkalničkoga Prigorja.

Program je završio glazbenim dijelom u kojem su nastupili Luka Belani, križevački kantautor i jazz klarinet kvartet …. iz Pečuha, pod vodstvom Miroslava Radicsa. 


Dokumenti

 
 


Trg sv. Florijana 14. 48260 KRIŽEVCI
Tel: 048/682-646; 048/270-129;
E-mail: knjiznica-krizevci@kc.t-com.hr, gkfm.ozo@gmail.com
Redovno radno vrijeme (1.9. - 30.6.): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-16; sub: svaka 1. i 3. u mj. 9-13
Ljetno radno vrijeme (1.7. - 31.8.): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-14; sub: u srpnju i kolovozu ne radi