X
/ posjeta: 8834
Integracija djece s poteškoćama iz Križevaca i okolice u redovni obrazovni sustav

Gradska Knjižnica „Franjo Marković“ Križevci uključena je kao jedan od partnera u projekt: „Integracija djece s poteškoćama iz Križevaca i okolice u redovni obrazovni sustav“/„Integration of children with disabilities from Križevci and surrounding area in the regular educational system“.

Nositelj projekta: UDRUGA INVALIDA KRIŽEVCI, predsjednik udruge, gosp. Petar Gatarić i Projekt menadžerica  gđa. Ivana Ščetarić.

Voditeljica projekta za knjižnicu: Marjana Janeš-Žulj

Cilj projekta:  osigurati jednake mogućnosti za djecu s poteškoćama na svim razinama obrazovnog sustava te ravnopravnu uključenost djece s poteškoćama u lokalnu zajednicu i društvo u cjelini, kvalitetniji pristup izvorima znanja i informiranja u lokalnoj sredini, veća društvena podrška i bolje razumijevanje zajednice za njihove potrebe.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru IPA komponenta IV - Razvoj ljudskih potencijala - Program Europske unije za Hrvatsku - “Integracija skupina u nepovoljnom položaju u redoviti obrazovni sustav“, koji je ujedno i jedini takav projekt financiran sredstvima Europske unije u Koprivničko–križevačkoj županiji.

Ukupno predviđeno trajanje projekta je 18 mjeseci.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 247.178,00 EUR.

Projektne aktivnosti obuhvaćat će kupnju potrebne specijalizirane opreme poput prilagođenih tipkovnica, stolica i stolova, induktivne petlje i opreme za slijepu djecu s teškoćama te didaktičke opreme kojom će se olakšati odgajateljima, učiteljima i nastavnicima, kao i samoj djeci rad na nastavnom satu. Prilagodbom vrtića, škola i Gradske knjižnice (Dječjeg vrtića Križevci, OŠ „Ljudevita Modeca“ Križevci, Gimnazije „I.Z.Dijankovečkog“  Križevci i Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci) omogućiti će se djeci s teškoćama da imaju sve potrebne uvjete za daljnje školovanje kako bi na taj način imali ravnopravne uvjete školovanja kao i druga djeca.    

Gradska knjižnica je uključena u projekt nabavom  opreme i didaktičkih pomagala te knjižne građe:

1. INDUKTIVNA PETLJA 

U ponedjeljak, 9. prosinca 2013. u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ Križevci instalirana je oprema za osobe sa oštećenjem sluha,  tzv. induktivna petlja.  Oprema je nabavljena preko projekta INTEGRACIJA DJECE S POTEŠKOĆAMA IZ KRIŽEVACA  I OKOLICE U REDOVNI OBRAZOVNI SUSTAV, čiji je nositelj Udruga invalida Križevci, a Gradska knjižnica je jedan od partnera.

Sustav induktivne petlje pomaže korisnicima slušnih aparata da čuju zvuk jasnije i to na način da reducira ili potpuno isključuje pozadinske zvukove. Induktivna petlja spojena s mikrofonom postavljena je na posudbenom pultu Gradske knjižnice i namijenjena je korisnicima slušnih aparata da uz pomoć petlje mogu ''loviti'' samo govorne zvukove osobe za pultom bez pozadinskih zvukova.  Korisnik se na taj način može usmjeravati prema govorniku i tako slušati samo govornika bez pozadinske buke, što doprinosi boljoj komunikaciji i zaštiti privatnosti korisnika. 

2. ELEKTRONIČKO  POVEĆALO ZA OSOBE S OŠTEĆENJEM VIDA I SLABOVIDNE OSOBE

Stolno elektroničko povećalo u boji. Uređaj dolazi s ugrađenim 19" LCD monitorom. Iznimno lijepog dizajna, lake prenosivosti te jednostavnosti upotrebe. Kontrole uključuju: podešavanja boje (različite kombinacije), veličine i kontrasta, Uređaj dostupan u dvije izvedbe MLX17RE  osnovni model i MLX17SP s mogućnošću spajanja na računalo. Svi MLX modeli imaju ugrađen autofokus. El. povećalo nalazi se u prostoru knjižnice i namijenjeno je osobama s oštećenjem vida i slabovidnim osobama za čitanje knjiga, dnevnog tiska, časopisa, dokumenata i ostalog tiskanog materijala.

 

3. GOVORNU JEDINICU  I ČITAČ EKRANA (kutić za slijepe i slabovidne)

Multijezična govorna jedinica za MS Windows i Linux, licencirana pod open-source licencom. Ona radi pod Microsoft Sapi 5 sučeljem te podržava Windows operativne sustave počevši od Windows 2000, a govori i hrvatskim jezikom. eSpeak korisniku pruža mogućnost korištenja 2 glasa za Hrvatski jezik. Osim Hrvatskog, korisnik može koristiti podršku za 17 drugih jezika. eSpeak podržava rad sa svim čitačima ekrana, kao što su Jaws, Hal, W...

4. ZVUČNE KNJIGE: 20 KOM

5. INTERAKTIVNI ZVUČNI ZEMLJOPISNI ATLAS: 3 kom

6. KNJIGE NA UVEĆANOM TISKU: 5  kom

7. TAKTILNE SLIKOVNICE : 15 kom

8. STRUČNU LITERATURU: 10 kom

 

*** 

 

Ovaj projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije

Projekta  je sufinanciran sredstvima Europske unije / This project is financed by European Union.

Integration of children with disabilities from Križevci and surrounding area in the regular educational system

Integracija djece s poteškoćama iz Križevaca i okolice u redovni obrazovni sustav
IPA4.1.2.2.02.01.c21

 

Nositelj projekta:
Grant beneficiary:Partneri projekta:
Project partners:
Udruga invalida
Križevci
Grad Križevci Gradska knjižnica "Franjo Marković" Križevci Dječji vrtić Križevci OŠ Ljudevita Modeca Križevci OŠ Vladimir Nazor Križevci Gimnazija “Ivana Zakmardija Dijankovečkog” Križevci

 
 

Integracija djece s poteškoćamaTrg sv. Florijana 14. 48260 KRIŽEVCI
Tel: 048/682-646; 048/270-129;
E-mail: knjiznica-krizevci@kc.t-com.hr, gkfm.ozo@gmail.com
Redovno radno vrijeme (1.9. - 30.6.): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-16; sub: svaka 1. i 3. u mj. 9-13
Ljetno radno vrijeme (1.7. - 31.8.): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-14; sub: u srpnju i kolovozu ne radi