Prijava korisnika:

Registracija novog korisnika

/ posjeta: 5724

Zelena knjižnica energetske efikasnosti (ZeeK)

29.05.2013 - 31.12.2020

> Zbirka "Zelena knjižnca"

 

Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP Hrvatska), a na poticaj „Energetskog ureda“ Grada Križevaca, pridružila se nakon Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku i Sveučilišne knjižnice u Splitu projektu otvaranja Zelene knjižnice energetske efikasnosti (ZeeK).

Svrha je otvaranja ZeeK-a učiniti stručne visoko tehnološke priručnike za energetske savjetnike, ali i brošure namijenjene građanima dostupnijima te i na taj način potaknuti povećanje energetske učinkovitosti kroz primjenu energetski učinkovitih mjera, kao i obnovljivih izvora energije. Zajednički je cilj Knjižnice i Energetskog ureda Grada Križevaca promicanje uporabe obnovljivih izvora energije, približavanje građanima ideje energetske održivosti, nužnosti niskoenergetske i zelene gradnje, racionalnog korištenja energije u neposrednoj potrošnji, održivi razvoj “Zelenoga grada” i u konačnici uštedu u potrošnji energije u privredi i u kućanstvima.

Navedeno doprinosi smanjenju troškova za energente uslijed racionalnije potrošnje energenata, uz istovremeno smanjenje emisija štetnih plinova u atmosferu, a potiče se i razvoj novih djelatnosti i lokalnog poduzetništva.

Otvaranje Zelene knjižnice, odn. zbirke priručnika i radnih knjiga koje će se moći posuđivati, informativno-edukativnih brošura, plakata i naljepnica koje će se dijeliti, omogućit će energetskim stručnjacima, zaposlenicima javne uprave i svim građanima lako i jednostavno dolaženje do informacija, stjecanje novih znanja i načina primjene u svakodnevnom životu.

Osim posudbe stručnih publikacija i informiranja građana, program Zelene knjižnice zamislili smo i kao kulturno-edukativni program kojim ćemo putem stalnih aktivnosti, od igraonice za djecu predškolskog uzrasta, kreativnih likovnih radionica do pričaonica i programa poticanja čitanja te predavanja, tribina i izložbi osmišljavati i provoditi tzv. „zelene teme“ kojima želimo poticati i educirati djecu od najranije dobi i njihove roditelje o važnosti čuvanja okoliša, štednji energije i stvaranju dobrih navika.

Za ovu prigodu postavili smo izložbu dječjih radova Dječje igraonice i kreativnih likovnih radionica u kojima koristimo isključivo otpadni materijal. Članove Knjižnice očekuju „zeleni“ “bookmarkeri” ili graničnici i „zeleni priručnici” u kojima će pronaći mnoštvo ideja kako malim koracima i uz male promjene navika djelovati u korist okoliša i kućnog budžeta.

Križevačku je Zelenu knjižnicu 12. ožujka 2013. svečano otvorio gosp. Mladen Antolić, koordinator za UNDP, dok su se govorima obratili gradonačelnik Grada Križevaca gosp. Branko Hrg i ravnateljica Knjižnice Marjana Janeš-Žulj. Zelena knjižnica smještena je na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice “Franjo Marković“ Križevci na posebno obilježenoj polici i dostupna je svim korisnicima.

Iz foto arhive