X
/ posjeta: 32
Proslava 8. rođendana nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od rođenja -izvješće
02.04.2021 - 07.04.2021

 

Međunarodni dan dječje knjige (ICBD – International Children's Book Day) obilježava se svake godine da bi se istaknula važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena - 2. travnja.

Iako se aktivnosti poticanja čitanja kod djece provode kroz cijelu godinu, na Andersenov se rođendan slavi obilježavanje nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od rođenja "Čitaj mi!" koju zajednički provode Hrvatsko knjižničarsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti i Hrvatsko logopedsko društvo uz potporu UNICEF-a Hrvatska.

Uz specifične uvjete u kojima živimo posljednjih godinu dana i ograničenja u radu, s aktivnostima se ipak nastavilo te se uz puno vaganja odlučilo da će se ovogodišnji rođendan kampanje ipak proslaviti uživo, smanjena opsega aktivnosti i programa. Sama proslava je zbog početka uskrsnog vikenda prebačena na 1. travnja te se uz podršku udruga i volontera održala u Multimedijskoj dvorani i atriju Gradske knjižnice “Franjo Marković” Križevci uz poštivanje svih zadanih epidemioloških mjera. Također treba napomenuti da se ovogodišnja obljetnica održava u Godini čitanja, koju je Vlada Republike Hrvatske proglasila na prijedlog Ministarstva kulture i medija, u sklopu Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja koja pridonosi razvoju kulture čitanja i omogućava što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem.

U samom programu proslave, odnosno obljetnice na početku je prisutne u ime organizatora kampanje, uživo i virtualno (Televizija Križevci je uživo prenosila program obljetnice na svom mrežnom kanalu te Facebook stranici knjižnice) pozdravila Snježana Berak, dopredsjednica Hrvatskog čitateljskog društva. Gradonačelnik Križevaca je djeci iz publike (polaznicima Igraonice) postavljao pitalice. Sljedeći je bio nastup dramske družine Kolibrići pod vodstvom Sanje Marković. Kolibrići su izveli skeč prema tekstu Ephraima Kishona Na sliku i priliku. Dora i Larissa Kalaus, ambasadorice čitanja križevačke knjižnice, pročitale su djeci slikovnicu, a nakon njih je nastupila majstorica pripovjedačica, Ivanka Ferenčić Martinčić s pričom o Kraljevskom krojaču. Josipa Franjić Radulović autorica je pjesme i interaktivnog igrokaza Čitaj mi! koji se već tradicionalno izvode na obljetnicama kampanje. Tea Sekelj je pročitala pjesmu te sudjelovala i u igrokazu u kojem su joj se pridružili: Snježana Berak, Nataša Batković (ravnateljica Dječjeg vrtića Križevci), Terezija Horvat (ravnateljica Dječjeg vrtića “Zraka sunca”), Vjeruška Štivić (ravnateljica Narodne knjižnice “Petar Preradović” Bjelovar) te Igor Kuzmić, knjižničar i vozač bibliokombija bibliobusne službe Gradske knjižnice “Franjo Marković” Križevci. 

Zahvaljujemo svima koji su došli na 8. rođendan kampanje Čitaj mi! kao i onima koji su proslavi nazočili virtualno te svima koji kampanju podržavaju svojim entuzijazmom i radom. Do sljedeće godine, čitamo! 

Iz foto arhive
Proslava 8. rođendana nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od rođenja -izvješće0 Proslava 8. rođendana nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od rođenja -izvješće1 Proslava 8. rođendana nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od rođenja -izvješće2 Proslava 8. rođendana nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od rođenja -izvješće3 Proslava 8. rođendana nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od rođenja -izvješće4 Proslava 8. rođendana nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od rođenja -izvješće5
 
 


Trg sv. Florijana 14. 48260 KRIŽEVCI
Tel: 048/682-646; 048/270-129;
E-mail: knjiznica-krizevci@kc.t-com.hr, gkfm.ozo@gmail.com
Radno vrijeme: pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-16; sub: ne radi o daljnjeg