X
/ posjeta: 111
Otvorenje izložbe Krunoslava Martinovića - Titraj pejzaža
05.11.2019

Poštovani, 

srdačno Vas pozivamo na otvorenje izložbe  

Krunoslava Martinovića Titraj pejzaža

u utorak 5. studenoga 2019.u 18:00 sati u

Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ Križevci.

http://krunomartinovic.com/

***

Krunoslav Martinović je rođen 5. listopada 1939. u Križevcima. U rodnom gradu završio je  gimnaziju,  studij medicine u Zagrebu 1964. Od 1965. pa do umirovljenja, 2004. godine stalno je zaposlen u Varaždinskoj Općoj bolnici. Bio je specijalist internist u Kardiovaskularnom odjelu te je 1982. magistrirao temom iz kardiologije. Slobodno vrijeme posvetio je slikarstvu.

Od ranog djetinjstva bavio se crtežom i likovnim izrazom u različitim tehnikama, od olovke, ugljena,  tuša, akvarela, ulja i akrila na platnu. Član je HDLU-a i drugih likovnih udruga sjeverozapadne Hrvatske. Bio je i član Likovnog ateljea Križevci. Imao je 40-ak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu i preko 300 skupnih. Krunoslav Martinović ima iza sebe brojne kataloge, prikaze, intervjue, a 2002. tiskana mu je monografija koju je priredio Juraj Baldani.

Za svoje likovno stvaralaštvo primio je više priznanja među kojima se ističe Nagrada Europske akademije za znanost, književnost i umjetnost iz Napulja, „Grand Prix Mediterranee Etoiles  d'Europe“,  za dostignuća na području impresionizma i avangardnog slikarstva.

Martinović kaže o sebi: “Najčešći motiv bila mi je priroda, dakle krajolik. Desetljećima slikam impresionističkim načinom pejzaže Prigorja, varaždinsko okružje, naše lijepe rijeke, jezera, more i priobalje… Još od đačkih dana u križevačkoj Gimnaziji često sam crtao, uz ostalo, i likove mojih školskih vršnjaka, a i po kojeg od profesora… Kroz godine studija radio sam karikature iz studentskog života. Tada sam naslikao i neke autoportrete olovkom, ugljenom ili tušem, kao i nekoliko portreta moje tadašnje djevojke Melanije Zezula, studentice zagrebačkog Stomatološkog fakulteta… i kasnije u najviše portreta naslikao sam suprugu Melaniju – inteligentnu, lijepu, krajnje nesebičnu, vrijednu i obitelji odanu. Hvala joj na svemu! ”  

Živi i stvara u Varaždinu.

***

Iz kataloga:

„(…) Krunoslav Martinović je pasionirani tragač na baštini impresionističke metode, mrljom, pointilističkim dodirom kista na platno ili zarezom, ili snažnijim kontinuiranim potezom kista, svojim motivima, (krajolici, vedute, portreti) ostvaruje spokoj nježnosti i svjetla, stvara i prede jedno novo impresionističko likovno tkivo. On je istraživač koji promišlja već otkriveno i oblikuje mu novi likovni smisao.“

Josip Detoni

 
 


Trg sv. Florijana 14. 48260 KRIŽEVCI
Tel: 048/682-646; 048/270-129;
E-mail: knjiznica-krizevci@kc.t-com.hr, gkfm.ozo@gmail.com
Ljetno radno vrijeme (srpanj - kolovoz): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-14; sub: u srpnju i kolovozu ne radi
Radno vrijeme u ostalim mjesecima: pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-16; sub: svaka 1. i 3. u mj. 9-13