X
/ / posjeta: 173
Nagrada Nacionalne i sveučilišne knjižnice za naročiti doprinos radu i razvoju hrvatskoga knjižničarstva dr. sc. Dijani Sabolović-Krajina
22.02.2018 - 06.03.2018

Poštovani, 

ovom Vam prilikom želimo svratiti pažnju na uspjeh naše kolegice knjižničarke i ravnateljice Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica., dr. sc. Dijane Sabolović-Krajina, kojoj je na svečanom obilježavanju Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, 22. veljače, dodijeljena Nagrada Nacionalne i sveučilišne knjižnice za naročiti doprinos radu i razvoju hrvatskoga knjižničarstva. Od srca joj čestitamo! 

***

Svečano obilježen Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

U povodu obilježavanja  ovogodišnjeg Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, 

22. veljače upriličena je svečanost kojoj su nazočili brojni ugledni predstavnici akademskoga, kulturnoga i političkoga života Hrvatske.

Okupljenima su se pozdravnim govorima obratili mr. sc. Renata Margaretić Urlić, izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske, dr. sc. Irena Petrijevčanin Vuksanović, saborska zastupnica, izaslanica Predsjednika Sabora Republike Hrvatske, dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture, izaslanica Predsjednika Vlade Republike Hrvatske Republike Hrvatske i prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu. 

Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić u svojem je izlaganju opisala brojne programe u protekloj godini, kojima je Knjižnica potvrdila svoju ulogu čuvarice i promicateljice vrijednosti hrvatske znanstvene i kulturne baštine. Istaknula je projekt „Hrvatska glagoljica“ koji je rezultirao portalom Glagoljica.hr. „Prepoznavši potrebu sustavne digitalizacije glagoljskih izvornika i okupljanja podataka i građe na središnjem portalu, NSK je pozvala na suradnju relevantne ustanove, znanstvenike, udruge i zaljubljenike u glagoljicu. Cilj je projekta potaknuti digitalizaciju građe iz domaćih i inozemnih ustanova te ju na portalu Glagoljica.hr dati na uvid istraživačima, studentima, učenicima i široj javnosti“, rekla je dr. sc. Tatijana Petrić. Rezultat prve faze ovog projekta je više od 10 tisuća digitaliziranih stranica te više od 400 digitalnih znanstvenih i stručnih radova o glagoljici. Glavna ravnateljica NSK na svečanosti je uručila i zahvalnice pojedincima i institucijama koje su pridonijele uspostavljanju portala.  

Na svečanome obilježavanju Dana NSK proglašena je i ovogodišnja dobitnica Nagrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Nagrada je dodijeljena dr. sc. Dijani Sabolović-Krajina, knjižničarskoj savjetnici, ravnateljici Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ u Koprivnici za osobit doprinos knjižničarskoj struci. 

Svečano obilježavanje Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu svojim je glazbenim nastupom uveličala mlada kantautorica Elis Lovrić, a recitacijom pjesnik i umjetnik Enis Kišević. 

Obilježavanju Dana NSK prethodili su tradicionalni Dani otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu koji se organiziraju kako bi se šira javnost upoznala s radom i ulogom Knjižnice u kulturnome i znanstvenome životu Hrvatske, osobito onomu koji se odnosi na očuvanje vrijedne baštine koju NSK ima pohranjenu u svojem fondu.

Tijekom ovogodišnjih Dana otvorenih vrata NSK Knjižnicu je posjetilo približno četiri stotine sudionika koji imali priliku uz stručnu vodstvo djelatnika Informacijskog centra NSK posjetiti i upoznati se s radom Zbirki posebne vrste građe - Zbirkom rukopisa i starih knjiga, Zbirkom muzikalija i audiomaterijala, Grafičkom zbirkom i Zbirkom zemljopisnih karata, kao i radom Čitaonica s otvorenim pristupom građi, Čitaonicom periodike, Zbirkom knjižnične građe o Domovinskom ratu, Zbirkom inozemne Croatice, Zbirkom službenih publikacija, Centrom za mikrografiju i Zatvorenim spremištem. 

U okviru manifestacije, a u povodu Međunarodnog dana materinskog jezika, 21. veljače u suradnji s Institutom za jezik i jezikoslovlje održan je i koncert glazbenica Lidije Bajuk, Dunje Knebl i Elis Lovrić s izvedbama na trima hrvatskim narječjima. 

Rukovodstvo Nacionalne i sveučilišne Knjižnice u Zagrebu i svi djelatnici Knjižnice zahvaljuju se svima koji su je ovih dana posjetili kao i svima koji su s njima obilježili i ovu 411 godinu postojanja najveće i najstarije knjižnice u Republici Hrvatskoj.

Iz foto arhive
Nagrada Nacionalne i sveučilišne knjižnice za naročiti doprinos radu i razvoju hrvatskoga knjižničarstva dr. sc. Dijani Sabolović-Krajina0 Nagrada Nacionalne i sveučilišne knjižnice za naročiti doprinos radu i razvoju hrvatskoga knjižničarstva dr. sc. Dijani Sabolović-Krajina1 Nagrada Nacionalne i sveučilišne knjižnice za naročiti doprinos radu i razvoju hrvatskoga knjižničarstva dr. sc. Dijani Sabolović-Krajina2 Nagrada Nacionalne i sveučilišne knjižnice za naročiti doprinos radu i razvoju hrvatskoga knjižničarstva dr. sc. Dijani Sabolović-Krajina3
Dokumenti
 
/
 


Trg sv. Florijana 14. 48260 KRIŽEVCI
Tel: 048/682-646; 048/270-129;
E-mail: knjiznica-krizevci@kc.t-com.hr, gkfm.ozo@gmail.com
Radno vrijeme: pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-14; sub: svaka 1. u mj. 9-13 h.